top of page

101 Ways to relax...

Updated: Jan 27, 2023

Bij wijze van spreken dan... Want ontspannen, dat kan op verschillende manieren. En voor iedereen kan dit ook anders zijn. Sommige mensen vinden aanraking niet fijn, dan moet je het vooral niet zoeken in de massage-hoek. Maar toch zijn veel methoden redelijk generiek.


Meeste mensen zullen bij ontspanning denken aan een massage. Dat is een heel specifiek voorbeeld waarbij je de ontspanning opzoekt en bewust ervaart. Kinderen genieten hier ook vaak van. Zeker met een massage verhaaltje komen ze helemaal tot rust.


Echter zal de meest voorkomende manier van onstpanning bij de meeste mensen zich onbewust uiten door beweging. Sporten (matig intensief) zorgt ervoor dat er stofjes vrij komen die remmend werken op stress. Minimaal een half uur per dag aaneengesloten wandelen (niet sjokken) zorgt er daarom voor dat je je meer ontspannen voelt. Maar fysiek bezig zijn is niet meteen sporten of super intensief bewegen. Het kan ook zijn door creatief bezig te zijn. Bijvoorbeeld door te tekenen. Doodeling of Zentangle zijn technieken die ervoor zorgen dat je kan ontspannen. Door de focus te houden op je tekening ga je uit je hoofd en in het moment. Het klinkt misschien ingewikkeld maar het is eigenlijk super simpel.


Persoonlijk geniet ikzelf echt super van een dagje wellness, waarbij je even afgesloten bent van de buitenwereld en je jezelf onderdompeld in heerlijke baden, sauna's en het liefst ook een massage of gezichtsbehandeling. Dit is niet persé iets alleen voor volwassenen. Je kan een wellness beleving ook thuis met de kids creëren, middels een heerlijk aroma bad en zelfgemaakte maskertjes bijvoorbeeld.


Ik sluit me af van de buitenwereld wanneer ik een dagje naar de sauna ga. Ik kan dan helemaal even in het moment zijn. In het hier en nu. Dat ik daarvoor speciaal naar de sauna moet gaan wordt uiteindelijk een kostbare manier van ontspanning. Je kan natuurlijk ook bewust in het hier en nu zijn zonder naar de sauna te gaan. Ik ben bijvoorbeeld al jaren geleden gestopt met het volgen van het nieuws. Het geeft namelijk veel stress en is totaal niet in het hier en nu. Ook voor kinderen is het m.i. niet gezond om het jeugdjournaal te kijken. De hoeveelheid stress die ze krijgen terwijl ze weinig tegen alle ellende van de wereld kunnen doen.


Je kan je ook afsluiten van de wereld door met je gezin je even terug te trekken in de natuur. Dat kan een boswandeling zijn of lekker uitwaaien op het strand. Maar je kan ook een paar nachtjes overnachten in een natuurhuisje of ga eens op avontuur met kids. En als je dan ook je telefoon uit zet kan je helemaal tot rust komen.


Door met aandacht iets te doen, dat kan gewoon gedurende de (normale) dag, ben je mindful bezig. Mindfulness betekent namelijk iets 'met aandacht' doen. Als je dat moeilijk vindt kan je de fysieke oefeningen doen die op deze site staan.


Kindermeditatie op vakantie is erg rustgevend

Mindfulness oefeningen lijken soms wat 'zweverig' maar meestal zijn ze heel concreet. Meditatie is ook een vorm van mindfulness, waarbij afhankelijk van de meditatie het zowel abstract als concreet kan zijn. Kinderen gaan erg goed op verhaaltjes, dus luister daarom naar onze kinder meditaties.


Sommige meditaties bevatten hypnose technieken. Deze dringen door tot je onderbewuste en kunnen zo je emoties beïnvloeden. Zo wordt (medische) hypnotherapie o.a. ingezet om angsten en onzekerheden te overmeesteren en zelfs chronische buikpijn kan ermee verholpen worden.


Mediteren is wel lastig even snel tussendoor. Beter neem je juist bewust even de tijd voor een meditatie. Of fijn voor het slapen gaan. Sommige mindfulness oefeningen lenen zich erg goed voor overdag tussen de bedrijven door of als je je van A naar B verplaatst. De acupressuur oefeningen die ik in een andere blog beschreven heb zijn ook perfect om op verplaatsing te doen. En voor kinderen gemakkelijk te leren.


Zoals je ziet zijn er erg veel verschillende manieren om te ontspannen. Wat is jouw ultieme relax tip? En werkt dat ook voor je kids of heb je hele andere tools om ze te helpen ontspannen? Laat het ons weten in de Facebook community van Relax je Kids!

Comments


bottom of page