top of page

Gezellig spelletjes spelen... or not...

Updated: Feb 19, 2023

Speelborden die van tafel geveegd worden of monopoly geld wat verstopt wordt.. je herkent het vast wel. Gezellig spelletjes spelen met je kids is vaak helemaal niet gezellig. Of, nouja, vaak eindigt het in drama wanneer je kind aan het verliezen is. 'Je moet immers maar tegen je verlies kunnen'. Beter kan je niet zeggen dat je kind zich niet zo moet aanstellen, want uit onderzoek blijkt dat verliezen vergelijkbaar is met pijn. Ik ga je in dit artikel vertellen hoe dat zit en wat je dan wel kan doen.


Spelletjes doen is ook mindfulness voor kinderen

Maarten van Boksem, hersenwetenschapper, onderzocht het brein tijdens het spelen van spelletjes. Uit zijn onderzoek blijkt dat er vergelijkbare hersenactiviteit is bij het verliezen als bij jezelf flink bezeren. Je lichaam krijgt een stressreactie waardoor het deze situatie wil voorkomen in het vervolg. Het nut van de stressreactie is onderdeel van het leerproces. Door je 'fouten' te voorkomen en je 'winsten' te stimuleren, zal je leren de juiste keuzes te maken.


Het is dus bepaald door de werking van onze hersenen en van alle leeftijden dat je 'niet tegen je verlies kan'. Hoe komt het echter dat de een er meer last van heeft dan de ander? Dat heeft te maken met je emotieregulatie. De mate waarin je je emoties onder controle hebt. De ene persoon is daar meer bekwaam in dan de ander. Maar bij vrijwel alle kinderen tot circa 9 jaar is de emotieregulatie nog onderontwikkeld. Het is dus niet zo gek dat je kind zo'n 'slechte verliezer' is.


Je bent hier op de site van Relax je Kids waarschijnlijk omdat je je kinderen wilt begeleiden bij het tegengaan van stress, ofwel meer laten ontspannen. Dan zit je niet te wachten op het stimuleren van een stressreactie door die 'gezellige' gezelschapsspellen waarbij er je je kind expres laat winnen of met de gevolgen moet dealen wanneer je kind verliest. Maar om alle spelletjes bij voorbaat al te vermijden heb je ook geen oplossing gevonden. Hoe kan je dan wel een gezellige spelletjes middag of avond organiseren?

Zonder stress?

Door coöperatieve spellen te spelen!


Coöperatieve spellen zijn spellen waarbij er geen winnaars én verliezers zijn. Er zijn alleen winnaars óf verliezers. De spelers spelen namelijk gezamenlijk tegen het spel. Daarbij win je met zijn allen of je verliest met zijn allen. Hierdoor zit je altijd met je kind in hetzelfde team en kan je je kind begeleiden zonder dat er een echte tegenstander is. Plus bij het verliezen.. geldt 'gedeelde smart is halve smart'. Ook kan je een voorbeeld geven aan je kind hoe je omgaat met verliezen en hoe je je gedraagd.


Er zijn coöperatieve spellen in alle soorten en maten. Voor alle leeftijden zijn er wel spellen te vinden, zoals de spellen van Sunny Games. Zelfs Haba heeft al spellen voor de allerkleinsten van 2+, bij ons is 'mijn allereerste boomgaard' favoriet. Het ene spel werkt vooral met kans (dobbelstenen bijvoorbeeld) en het andere is meer strategische opgezet (escape rooms bijvoorbeeld). Voor Relax je Kids hebben we een coöperatief spel bedacht die je gratis kan downloaden vanaf de pagina voor fysieke oefeningen en met kinderen vanaf 3+ kan spelen. Het coöperatieve spel 'de kinderboerderij' laat je kennis maken met het ontspannen spelen van spelletjes met je kinderen. En je kan hem ook door je kids laten inkleuren (wat ook nog eens ontspannen werkt).


Post een foto van jullie gepersonaliseerde spel op de Facebook community van Relax je Kids en laat weten of het spelen zonder tranen is verlopen!


64 views0 comments

Comments


bottom of page