top of page

Hoe positieve affirmaties je helpen ontspannen (en gelukkiger maken)

Je hebt het vast wel eens gehoord dat als je maar positieve woorden tegen jezelf zegt je het vanzelf gaat geloven. Dat is niet gelogen. Maar hoe komt dat nu? In dit artikel neem ik je mee met de werking van (positieve) affirmaties.


We hebben allemaal momenten waarop we ons gestresst, angstig of onzeker voelen. In deze momenten kan het moeilijk zijn om een positieve mindset te behouden. Gelukkig zijn er middelen die ons kunnen helpen ons beter te voelen en ontspannen, zoals positieve affirmaties. Affirmaties... wat zijn dat nu eigenlijk. Eigenlijk gewoon een sjiek woord voor spreuken, of korte zinnen. Positieve affirmaties zijn krachtige zinnen die je over het algemeen tegen jezelf zegt en die we herhalen. En het liefst hardop. Want daar zit een groot deel van het succes in. Wanneer je iets namelijk hard op uitspreekt, hoor je het meteen. Als je het dan ook nog eens voor de spiegel tegen jezelf zegt, dan zie je jezelf de woorden uitspreken. Alles wat je hoort en ziet komt via je oren en ogen binnen en gaat via de hersenstam naar je hersenen. Je hersenstam is verantwoordelijk voor je basisfuncties zoals ook je bloeddruk, hartslag en ademhaling. Erik Scherder, hoogleraar in de neuropsychologie, verteld in een lezing dat net als muziek en empatisch handelen, ook positief zijn een positief effect heeft op je hersenstam. Een gestimuleerde hersenstam remt de amandelkern (amygdala) waar negatieve gedachten opgeslagen liggen. Daardoor werken positieve affirmaties en prikkels (zien en horen) stress verlagend en daarmee dus ook ontspannend. Ze zijn bedoeld om ons bewust te maken van onze innerlijke gedachten en ze te veranderen in meer positieve, zelfverzekerde uitspraken.


Affirmaties werken ook door onze hersenen te trainen om meer aandacht te besteden aan positieve gedachten en minder aandacht te besteden aan negatieve gedachten. Hierdoor kunnen we ons beter concentreren op het positieve in plaats van het negatieve en kunnen we ons beter voelen.

positieve affirmaties helpen gelukkiger te worden

Hoe kun je affirmaties gebruiken om ontspannen en gelukkiger te worden? Je kunt affirmaties op verschillende manieren gebruiken om ontspannen en gelukkiger te worden.


Hieronder staan enkele tips:

  1. Schrijf affirmaties op: Schrijf affirmaties op en plaats ze op een plek waar je ze vaak zult zien, zoals op je bureau of in je slaapkamer. Herhaal de affirmaties regelmatig en focus je op de betekenis ervan.

  2. Spreek affirmaties hardop uit: Spreek affirmaties hardop uit en concentreer je op de geluiden en gevoelens die ze oproepen. Je kunt affirmaties ook in gedachten herhalen als je je ontspannen wilt voelen.

  3. Gebruik affirmaties tijdens meditatie of yoga: Voeg affirmaties toe aan je meditatie- of yoga-praktijk. Focus je op de betekenis van de affirmaties en concentreer je op de rustige, ontspannen gevoelens die ze oproepen.


Voorbeelden van affirmaties Hieronder staan enkele voorbeelden van affirmaties die je kunt gebruiken om ontspannen en gelukkiger te worden:

  • "Ik ben kalm en ontspannen."

  • "Ik ben waardevol en geliefd."

  • "Ik vertrouw op mijn innerlijke kracht en vermogens."

  • "Ik ben dankbaar voor alles wat ik heb en alles wat nog zal komen."

  • "Ik ben moedig en sta open voor nieuwe ervaringen."

  • "Ik ben gezond en sterk."

  • "Ik ben succesvol en bereik mijn doelen."


Onthoud dat het belangrijk is om affirmaties te kiezen die persoonlijk en betekenisvol voor jou zijn. Kies affirmaties die je helpen om je beter te voelen en die resoneren met jouw eigen waarden en overtuigingen.


Wat vooral goed werkt is een affirmatie bedenken die voor jou persoonlijk van toepassing is en daar een argument in te verwerken. Dus bijvoorbeeld: "ik ben gezond en sterk omdat ik mijn lichaam en geest goed verzorg" als dit van toepassing op jou. Of bijvoorbeeld: "ik ben succesvol en bereik mijn doelen omdat ik elke dag een stap vooruit zet".


Positieve affirmaties kunnen een krachtig hulpmiddel zijn om ons te helpen ontspannen en gelukkiger te worden. Door regelmatig positieve affirmaties te gebruiken, kunnen we onze mindset trainen om meer gericht te zijn op het positieve en ons beter te voelen, zelfs tijdens moeilijke momenten. Gebruik deze tips en voorbeelden om affirmaties toe te voegen aan jouw eigen ontspannings- en gelukspraktijken.


17 views1 comment

1 Comment


Myrthe van Rijssel
Myrthe van Rijssel
Feb 19, 2023

Super interessant!🙏🏼


Like
bottom of page