top of page

Spanning voor ONTspanning

Updated: Feb 19, 2023

Huh? Hoe zorgt spanning nu weer voor ONTspanning? Misschien moet ik het beter spierspanning noemen.. want spanning vanwege angst of stress zorgt niet voor ontspanning, maar sporten wél.


Sommige mindfulness oefeningen bevatten dit element ook. Bijvoorbeeld wanneer je je helemaal bewust wilt worden van je lichaam. Dan span je steeds een lichaamsdeel even aan en daarna ontspan je dat deel weer. Resultaat aan het eind is een ontspannen lichaam.


Je hoeft nu echt niet naar de sportschool te rennen voor een abonnement. Dagelijks 30 tot 60 minuten aaneengesloten wandelen heeft al een mooi effect op je stress niveaus. Dit komt doordat de hippocampus door beweging gestimuleerd wordt en zo een remmend effect op de hypothalamus heeft. De hypothalamus maakt cortisol aan, ook wel het stress hormoon genoemd. Dat hormoon heb je ook een beetje nodig, om bijvoorbeeld nog net een wat harder sprintje te kunnen trekken en die trein te halen. Maar chronische stress zorgt ervoor dat de hippocampus minder goed zijn werk kan doen. Door te bewegen wordt de hippocampus weer geactiveerd.


Door bewegen als ontspanningsoefeningen slapen kinderen gemakkelijker

Bewegen werkt dus stressverlagend (minder cortisol). Ook zorgt bewegen ervoor dat negatieve gedachten minder de kans krijgen. Dat komt doordat het gebied waar negatieve gedachten opgeslagen worden (de amandelkern) geremd wordt door de frontale lob en de kleine hersenen. En zowel de frontale lob als de kleine hersenen op hun beurt weer geactiveerd worden door beweging.


Kijk voor een uitgebreidere uitleg deze video van Erik Scherder.


De amandelkern wordt dus o.a. geremd door de frontale lob (o.a. empathie, impulsbeheersing) en de kleine hersenen. De frontale lob wordt naast beweging ook geactiveerd door het luisteren van muziek, empathisch bezig zijn of mentale inspanning zoals denksport. Hierdoor kan het luisteren van muziek ook een ontspannen effect hebben.


Ik merk wel aan mijzelf dat ik lamlendig wordt van te weinig beweging. Maar ik merk het nog sterker aan de kids. 'Ze moeten even naar buiten uitrazen'... herken je vast wel? Ook kids worden vrolijker en meer ontspannen als ze genoeg (minimaal 2 uur per dag) buiten spelen en bewegen. Herken jij dit ook?? Deel jouw ervaringen op de Facebook community van Relax je Kids!

29 views0 comments

Comments


bottom of page