top of page

Tekenen voor ontspanning

Updated: Feb 19, 2023

Als kind tekende je vast erg veel! Maar gaandeweg is dat op de achtergrond geraakt naar mate je je meer moest focussen op je studie en later je werk. Tegenwoordig zijn er tal van kleurplaatboeken voor volwassenenen te vinden. Omdat je daardoor ontpant. Meestal zijn het mandala kleurboeken.Tekenen als vorm van mindfulness voor kinderen


Echter is het helemaal niet nodig om een mandala kleurboek te kopen. Sterker nog, het is super ontspannend om zelf een mandala te tekenenen die je later in kan kleuren. Dit is natuurlijk ook van toepassing voor kids. Misschien minder gedetaillieerd, maar zeker net zo ontspannend! Zeker als een kind zijn/haar eigen mandala tekent en door middel van de patronen intekent kan hij/zij haar energie kwijt in deze tekening. Hetzelfde geldt voor het maken van een Zentangle tekening. In deze blog ga ik je vertellen hoe je dit kan aanpakken.


Mandala tekenen

Stap 1: Download de mandala (basis)patronen of vanaf de site of download de template en maak je eigen patronen sheet.


Stap 2: Pak een blanco tekenvel en teken met potlood een paar cirkels om een punt met een passer en zet een grote x en een grote + met een lineaal door het middenpunt en alle cirkels. Nu heb je een soort raster en kan je daar steeds per vakje of meestal per 2 vakjes (zodat je de bloemblaadjes van je mandala kan laten verspringen per ring) een bloemblaadje (basispatroon) in tekenen. Als je dit te lastig vindt hebben we ook een simpele mandala tussen de downloads staan.


Stap 3: Start bij de binnenste cirkel en kies een basispatroon van je patronen sheet en teken deze in de hele cirkel. Ga vervolgens de cirkel die eromheen ligt vullen met een ander patroon. Steeds blijft het patroon per cirkel baan hetzelfde. Het ontspannende aan het tekenen van repeterende patronen is dat je niet hoeft na te denken maar wel de aandacht erbij moet houden. Steeds als je een patroon voltooid hebt ga je naar de volgende baan tot de buitenste baan ook ingetekent is met een patroon.


Stap 4: Wanneer alle cirkels met patronen gevuld zijn kan je ervoor kiezen om je mandala in te kleuren. In principe ben je vrij om alle kleuren te gebruiken en willekeurige vakjes te vullen, echter is het herhalen van de kleuren passend bij het patroon meer ontspannend dan wanneer je hem als een kleurplaat in gaat kleuren. Juist omdat je dan niet steeds hoeft na te denken welke kleur je gaat pakken.


Zentangle maken

Stap 1: Download de template voor Zentangle patronen vanaf de site en vul elk vakje met je eigen Zentangle patronen. Als dit je eerste keer is of als je geen idee hebt wat je moet tekenen kan je ook de voorbeelden meet Zentangle patronen downloaden.


Stap 2: Teken met stift of fineliner een wikkeleurige vorm, omtrek je hand of neem een kleurplaat van een bloem, cirkel of hart vanaf onze site. Een normale kleurplaat is ook mogelijk wanneer de details niet te klein zijn, de vakjes moeten groot genoeg zijn.


Stap 3: Als je geen kleurplaat genomen hebt maar zelf een simpele vorm getekend hebt, streep dan een aantal keer willekeurig recht en/of golvend door je tekening heen met potlood en teken de lijnen die binnen je basisvorm vallen over met stift of fineliner. De potloodlijnen die buiten je basisvorm vallen kan je uitgummen.


Stap 4: Zie elk vlak wat ononderbroken is als afzonderlijk geheel, en ga deze aan de hand van je vooraf bedachte patronen invullen. Natuurlijk mag je ook spontane patronen gebruiken. Zentangle is bedoeld om te ontspannen en niet om een bepaald resultaat te behalen. Dus alles is oke!!


Op de site bij de fysieke oefeningen hebben we een een aantal downloads gezet om te oefenen met Mandala of Zentangle.


Als je deze oefeningen met je kids gedaan hebt, laat ons dan op de Facebook community van Relax je Kids weten hoe jouw ervaring was en of je dit vaker gaat doen.

95 views0 comments

Comments


bottom of page