top of page

Wandel je gezond en blij

Wandelen is een gemakkelijke en laagdrempelige manier om aan lichaamsbeweging te doen en biedt zowel fysieke als mentale voordelen. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig wandelen kan helpen bij het verminderen van psychische klachten zoals depressie en angst, het verbeteren van cognitieve functies, zoals het geheugen en de concentratie, en het verminderen van stress. Wandelen kan ook een ontspannende werking hebben op het lichaam en de geest, en kan helpen bij het verminderen van de spanning in de spieren. Daarnaast kan wandelen in de natuur extra voordelen bieden, zoals het bevorderen van gevoelens van rust en kalmte.


Wandelen is een activiteit die bijna iedereen kan doen, ongeacht de leeftijd of het fitnessniveau, en kan gemakkelijk in het dagelijks leven worden geïntegreerd, bijvoorbeeld door te kiezen voor een wandeling in plaats van de auto te nemen voor korte afstanden. Er zijn veel manieren om wandelen te integreren in het dagelijks leven, zoals een wandeling in de lunchpauze, een wandeling met vrienden of familie, of zelfs gewoon een wandeling rond de wijk na het eten. De richtlijn is minstens een half uur per dag aan één stuk, maar elke vorm van wandelen is beter dan geen wandelen.


Wandelen is een activieteit voor bijna iedreen ongeacht de leeftijd of fitnessniveau

Hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Erik Scherder, legt uit dat wandelen goed is voor de geestelijke gezondheid. Wandelen kan somberheid verminderen, creativiteit stimuleren en zorgen voor focus. Een dagelijkse wandeling van minstens een half uur kan al een groot verschil maken.

Maar waarom heeft wandelen een positief effect op de hersenen? Scherder legt uit dat dit komt doordat wandelen de hartfunctie verbetert, wat resulteert in meer bloedtoevoer naar de hersenen. Het bloed bevat voedingsstoffen zoals zuurstof en glucose, die essentieel zijn voor het brein. Ze helpen bij het overbrengen van boodschappen tussen hersencellen, zoals het plannen, filteren en controleren van impulsen.


Onderzoek heeft aangetoond dat wandelen depressieve gevoelens kan verminderen. Wandelen activeert delen van het brein die remmend werken op gebieden die zorgen voor negativiteit, stress en een slecht gevoel. Hierdoor heb je meer controle over je emoties. Om een positief effect te bereiken, wordt aangeraden om minstens een half uur per dag aan één stuk te wandelen. Het is belangrijk om deze tijd niet op te splitsen in kleinere blokken, omdat de chemische processen in het brein en de stoffen die verantwoordelijk zijn voor vaatverwijding tijd nodig hebben om op gang te komen.


Tijdens een wandeling voeren mensen vaak makkelijker gesprekken dan wanneer ze zitten. Wandelen kan leiden tot "mind-wandering", waardoor emoties beter gereguleerd worden en er ruimte is voor mijmeringen en zelfreflectie. Daarnaast heeft wandelen ook een positieve invloed op het fysieke aspect van onze gezondheid. Het is een lage-impact activiteit, wat betekent dat het minder belastend is voor de gewrichten en minder kans op blessures met zich meebrengt dan bijvoorbeeld hardlopen of springen. Toch kan wandelen nog steeds helpen bij het verbeteren van de spierkracht, het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten en het bevorderen van een gezond gewicht. Bovendien kan wandelen ook een sociale activiteit zijn, wat kan helpen bij het verbeteren van de sociale verbinding en het verminderen van gevoelens van eenzaamheid. Door samen te wandelen met vrienden, familie of een wandelclub, kunnen mensen genieten van elkaars gezelschap en tegelijkertijd aan hun gezondheid werken.


Als je van plan bent om te gaan wandelen, zijn er enkele dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je veilig en comfortabel blijft. Ten eerste is het belangrijk om comfortabele schoenen te dragen die geschikt zijn voor wandelen. Het is ook belangrijk om een ​​goede houding te behouden en uw armen te laten zwaaien terwijl je loopt om te helpen bij het handhaven van een goede balans. Zorg ervoor dat je voldoende water bij je hebt om gehydrateerd te blijven, vooral als je in warm weer wandelt. Ga je lange afstanden wandelen, dan is het ook belangrijk om te zorgen voor voldoende brandstof voor uw lichaam. Dit betekent het eten van gezonde voedingsmiddelen die voldoende energie en voedingsstoffen leveren om je in beweging te houden. Denk aan voedingsmiddelen zoals fruit, noten, volle granen en magere eiwitten.


Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat wandelen niet alleen een fysieke activiteit is, maar ook een mentale. Probeer te genieten van de omgeving terwijl je wandelt en neem de tijd om te ontspannen en te genieten van de voordelen voor uw geest en lichaam. Of je nu wandelt voor de lichaamsbeweging, de frisse lucht of de sociale aspecten, wandelen kan een positieve invloed hebben op uw algehele gezondheid en welzijn.


In de huidige tijd, waarin veel mensen thuiswerken en minder actief zijn dan normaal, kan wandelen een eenvoudige en effectieve manier zijn om in beweging te blijven en de mentale en fysieke gezondheid te verbeteren. Ook maakt het niet uit of het gaat om een korte wandeling in de buurt of een lange wandeling in de natuur, wandelen kan een geweldige manier zijn om te ontspannen, te bewegen en te genieten van de voordelen voor de gezondheid. Dus trek uw wandelschoenen aan en ga eropuit!

5 views0 comments

留言


bottom of page