top of page

Zijn we verleerd hoe we moeten ademen?

In de westerse wereld hebben we de neiging om ons te laten meeslepen door de hectiek van het moderne leven, en daardoor vergeten we vaak hoe we moeten ademen. We ademen meestal oppervlakkig en snel, waardoor we niet genoeg zuurstof krijgen en ons lichaam niet goed functioneert. Dit kan leiden tot stress, angst en vermoeidheid, en het kan zelfs onze fysieke gezondheid beïnvloeden.

Het belang van ademhaling is in veel culturen en tradities erkend. In oosterse tradities zoals yoga en meditatie wordt veel aandacht besteed aan ademhalingstechnieken. In deze praktijken wordt ademhaling gezien als een sleutel tot een goede gezondheid en innerlijke rust.


In de westerse wereld wordt ademhaling vaak over het hoofd gezien. Veel mensen zijn zich niet bewust van hoe belangrijk het is om goed te ademen en hoeveel invloed dit kan hebben op ons welzijn. We hebben vaak de neiging om te denken dat ademhaling vanzelf gaat, zonder dat we daar iets voor hoeven te doen. Maar als we niet bewust ademen, kunnen we niet de voordelen ervaren van een goede ademhaling.


Een van de belangrijkste voordelen van een goede ademhaling is dat het ons kan helpen om te ontspannen en stress te verminderen. Wanneer we gestrest zijn, ademen we vaak oppervlakkig en snel. Dit kan leiden tot een verhoogde hartslag, een snelle ademhaling en een gevoel van angst of paniek. Door bewust te ademen en onze ademhaling te vertragen, kunnen we ons zenuwstelsel kalmeren en ons lichaam ontspannen.


Een andere belangrijke reden om bewust te ademen is dat het ons kan helpen om meer energie te krijgen en ons immuunsysteem te versterken. Door diep te ademen, krijgen we meer zuurstof binnen, wat ons lichaam helpt om efficiënter te functioneren. Een goede ademhaling kan ook onze bloeddruk en hartslag reguleren en ons helpen om beter te slapen.


Bewust ademen geeft meer energie en versterkt het immuunsysteem

Er zijn veel verschillende ademhalingstechnieken die we kunnen gebruiken om ons bewustzijn van onze ademhaling te vergroten en ons te helpen beter te ademen. Een van de meest eenvoudige technieken is om gewoon diep in te ademen door de neus en langzaam uit te ademen door de mond. Dit kan al helpen om ons te ontspannen en ons bewustzijn van onze ademhaling te vergroten.


Andere technieken zijn bijvoorbeeld de buikademhaling, waarbij we onze buik uitzetten als we inademen en inkrimpen als we uitademen. Deze techniek kan ons helpen om ons diafragma, een belangrijke spier die betrokken is bij de ademhaling, te versterken. Een andere techniek is de boxademhaling, waarbij we inademen gedurende een bepaalde periode, onze adem inhouden gedurende dezelfde periode, uitademen gedurende dezelfde periode en onze adem weer inhouden gedurende dezelfde periode. Dit kan ons helpen om onze ademhaling te reguleren en ons te helpen ontspannen.


Het is belangrijk om te onthouden dat het beoefenen van ademhalingstechnieken tijd en toewijding vergt. Het is niet iets dat je in één dag onder de knie hebt. Maar als je regelmatig oefent, kun je de voordelen van een goede ademhaling gaan ervaren en je algehele welzijn verbeteren.


Een andere manier om je bewustzijn van je ademhaling te vergroten, is door mindfulness te beoefenen. Mindfulness is een vorm van meditatie waarbij we ons concentreren op het huidige moment, zonder oordeel. Het kan ons helpen om ons bewust te worden van onze ademhaling en ons te helpen ontspannen.

In de westerse wereld zijn we vaak gericht op presteren en productiviteit, waardoor we vergeten hoe belangrijk het is om goed te ademen. Maar als we ons bewust worden van onze ademhaling en onze ademhalingstechnieken verbeteren, kunnen we ons lichaam en geest helpen om optimaal te functioneren. Dus laten we ons richten op onze ademhaling en ons welzijn verbeteren door bewust te ademen.


Het is algemeen bekend dat in de mode-industrie het ideaalbeeld van een slank, afgetraind lichaam de norm is. Dit kan soms leiden tot ongezonde praktijken, zoals het inhouden van je buik om er slanker uit te zien. Hoewel het lijkt alsof dit onschuldig is, kan dit een negatieve invloed hebben op de manier waarop we ademen.


Wanneer we onze buik inhouden, beperken we onze ademhaling. Dit komt omdat we onze buikspieren samentrekken, waardoor de spieren van het middenrif en de borstkas niet volledig kunnen uitzetten. Dit kan leiden tot een oppervlakkige ademhaling, waarbij we alleen onze bovenste longen gebruiken en niet volledig inademen. Dit kan op zijn beurt leiden tot een gebrek aan zuurstof en een gevoel van vermoeidheid of kortademigheid.


Bovendien kan het inhouden van de buik ook leiden tot een verhoogde spanning in de nek en schouders, wat kan leiden tot hoofdpijn en spanning in het hele lichaam. Dit kan ook de algehele ademhaling belemmeren, omdat de spieren in de nek en schouders betrokken zijn bij de ademhaling.


Het is belangrijk om te onthouden dat een diepe, volledige ademhaling essentieel is voor onze gezondheid en ons welzijn. Door onze ademhaling te beperken, zoals bij het inhouden van de buik, kunnen we ons lichaam en geest schaden. Het kan ook de spijsvertering verstoren, omdat het inhouden van de buik kan leiden tot een vermindering van de beweging van de darmen.


In plaats van onze buik in te houden, is het beter om te werken aan het versterken van onze buikspieren en het leren ademen vanuit de buik. Dit wordt ook wel buikademhaling genoemd, waarbij we ons richten op het uitzetten van onze buik tijdens het inademen en het laten krimpen van onze buik tijdens het uitademen.

Door deze techniek te beoefenen, kunnen we onze ademhaling verdiepen en ons lichaam voorzien van de zuurstof die het nodig heeft. Het kan ook helpen om de spanning in de nek en schouders te verminderen en ons te helpen ontspannen.

In plaats van het volgen van ongezonde trends en praktijken, laten we ons richten op het bevorderen van onze gezondheid en welzijn door middel van een gezonde ademhaling. Door te ademen vanuit onze buik kunnen we ons lichaam en geest helpen om optimaal te functioneren en ons te helpen het beste uit het leven te halen.


Kinderen kunnen oefenen met goed via de buik te ademenen middels de ballonademhaling met een knuffel.

6 views0 comments

Comments


bottom of page