top of page

Ontspannen door massage

Updated: Feb 19, 2023

‘Rugje kriebelen?...’ dat was de term bij mij vroeger thuis voor rug masseren. Ik weet nog dat ik vaak op de bank tegen mijn vader aan kroop als een kat die kopjes gaf en dit met een hoog zo lief mogelijk stemmetje vroeg. Steevast viel ik in slaap tijdens tv kijken, maar als mijn vader dan zei dat het bedtijd was en we naar boven gingen, was het weer lastig om in slaap te vallen. ‘nog heeeeeel even rugje kriebelen?...’ vroeg ik dan. En binnen no time was ik vertrokken.


Massage is voor de meeste mensen heel ontspannen en fijn. Je kan er gemakkelijk door in slaap vallen. Even helemaal uit je hoofd. Maar hoe komt dat nu eigenlijk?


Volgens dit artikel van de Quest weten we eigenlijk niet zo goed hoe het komt dat massages een ontspannen werking hebben. Door de massagetechnieken zou de circulatie van bloed en lymfevocht beter worden, waardoor de toevoer van zuurstof naar weefsels evenals de afvoer van gifstoffen uit die weefsels bevorderd zou worden. Maar dat is niet het enige, onze spieren raken ook gewoon ontspannen door de massage. Sommige massagetechnieken stimuleren gevoelige zenuwuiteinden van de huid waardoor er een signaal naar de hersenen gaat en daardoor endorfine aangemaakt wordt.


Endorfine is een hormoon, soms ook wel het gelukshormoon genoemd. Net als adrenaline en serotonine is endorfine een neurotransmitter, een boodschapper van de hersenen. Het is een lichaamseigen stof wat betekent dat het in ons eigen lichaam wordt aangemaakt. Deze stof is voornamelijk bedoeld als lichaamseigen pijnstiller of verdoving, wanneer je een flink fysiek trauma oploopt kan het toch zijn dat je hier niet veel van voelt. Dat komt door de endorfine die dan vrijgekomen is en zich hecht aan receptoren in de hersenen. Die receptoren zijn dan als het ware ‘bezet’ en kunnen de signalen van de pijn niet meer doorkrijgen.


Door massage wordt de huid geprikkeld en krijgen je hersenen een signaal binnen waardoor het endorfine aanmaakt. Wanneer er endorfine aangemaakt wordt is er geen ruimte voor cortisol (ook wel het stresshormoon genoemd) en werkt dit stressverlagend. Het geeft je daardoor ook weer een ontspannen en gelukkig gevoel waardoor pijn of angst minder ruimte krijgt.

Kindermassage prikkelt de zenuwuiteinden

Kinderen die met een vol hoofd naar bed gaan ervaren daar vaak stress of soms zelfs angst (piekeren) door. Een massage kan daarbij helpen. Bovendien is het een ontspannen momentje tussen ouder-kind, wat ook vaak zeldzaam is in deze drukke maatschappij. Het contact met je kind, de liefdevolle aanraking (huid-op-huid), is ook weer goed voor de hechting. Huid-op-huid is volgens de visie van natuurlijk ouderschap één van de belangrijkste dingen voor je kind.


Je hoeft geen masseur te zijn om je kind een fijne massage op de rug te geven, maar ik kan me voorstellen dat je niet weet waar je moet beginnen als dit nieuw voor je is. Luister daarom naar begeleide massageverhalen van Relax je Kids. De verhalen worden voorgelezen terwijl de massagetechnieken op het scherm met afbeelding worden uitgelegd. Wordt ook lid van de Facebook community van Relax je Kids voor meer het uitwisselen van tips en ervaringen. Ik zie je graag op de groep!


50 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page