top of page

Acupresswatte??

Updated: Jan 27, 2023

Acupressuur... nee, geen acupunctuur.. maar wel iets wat er op lijkt. Gewoon zonder die naalden. Zodat je het zelf ook kan toepassen zonder gevaar voor eigen leven. Plus... naalden en kids zijn meestal niet zo'n super chille combinatie. Hoewel daar met hypnotherapie wel wat aan te doen is (zie mijn vorige blog met verwijzing naar tv programma).


Acupressuur kan gemakkelijk als kindermassage toegepast worden

Wat is acupressuur? En belangrijkste, hoe kan je dit zelf toepassen (en je kind dit leren)?


Acupressuur is een soort combinatie van massage en acupunctuur. Je masseert als het ware de drukpunten die volgens de traditionele Aziatische geneeswijzen op bepaalde energiebanen (meridianen) liggen. Deze banen staan in verbinding met al je organen in je lijf waar 'Qi' (levensenergie) doorheen stroomt. Door deze drukpunten te masseren wordt het lichaam van de betreffende persoon weer in balans gebracht.


Als je hoofdpijn hebt, dan geeft het masseren van je slapen vaak verlichting. Zo zijn er verschillende punten die de energie balans herstellen voor elk een ander doel.


Er zijn erg veel punten, teveel om even in deze blog te benoemen. Toch zijn er een paar die ik wil benoemen. De volgende technieken/grepen zijn heel handig om te weten voor ontspanning. En ook erg gemakkelijk aan je kinderen te leren.


  1. Neem het stukje waar de duim en wijsvinger samen komen en pak deze vast met duim en wijsvinger van je andere hand. Geef lichte druk op dit punt (Dikke darm 4) voor ongeveer 20 tot 30 seconden. Dit punt is wat gevoeliger dus ga niet meteen te enthousiast te werk.

  2. Druk op het punt (Pericard 8) precies in het midden van je handpalm. Dit punt is gemakkelijk te vinden door een vuist te maken (ook goede uitleg voor kinderen) en op het punt waar de middelvinger de handpalm raakt heb je het punt te pakken. Masser dit punt een aantal keer per dag een paar minuten.

  3. Bij een volwassene leg je 3 vingers op je pols tegen de rand van je hand (polsplooi). Daar waar de 3e vinger (vanaf je hand gezien) je pols/arm raakt in het midden van je arm zit een punt (Pericard 6) wat helpt ontspannen maar ook helpt tegen misselijkheid. Je kent de seabands vast wel, tegen wagen/zee/lucht-ziekte? Die maken gebruik van dat punt. Bij kinderen is het natuurlijk niet 3 volwassen vingers, maar met de eigen handjes meten zou je goed uit moeten komen. Dit punt kan je flink indrukken of met kleine cirkelbewegingen masseren.

  4. Daar in de buurt zit nog een punt (Hart 7), namelijk in de polsplooi aan de binnenkant van je arm (als je een lijn vanaf je pink doortrekt tot aan de rand van hand). Met je duim een paar minuten op dit punt drukken werkt ook ontspannend.

  5. Het laatste punt (Nier 1) dat ik wil noemen is de zonnevlecht volgens de reflexologie. Deze leer je als ouder ook vaak bij babymassage of babyreflexologie. Je kan het punt vinden op de onderkant van de voet. Als je ongeveer vanaf de 2e teen (vanaf de grote teen gezien) een lijn omlaag trekt tot net onder de bal van de voet en daar een soort kuiltje opzoekt zit je goed. Je kind kan hier zelf ook gemakkelijk bij door voet op de andere knie te leggen.


Deze technieken kan dus toepassen bij je kind om te helpen te ontspannen. Maar ze zijn ook erg gemakkelijk aan je kind te leren zodat ze deze bij zichzelf kunnen uitvoeren. Oke, die op je voet is misschien wat lastiger overal te doen, maar de andere vier kan je prima onopvallend toepassen als je spanning ervaart!


Laat ons weten hoe jullie ervaring met acupressuur is op de Facebook community van Relax je Kids!17 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page